Start van hoofdcontent

Ajax

nl

KNVB denkt na over andere opzet Johan Cruijff Schaal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 augustus 2016, 21.51 uur · Foto: Jos van Zetten

De KNVB wil de opzet van de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen het licht houden. Twintig jaar na de invoering van de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar heeft het duel volgens de voetbalbond nog niet dezelfde uitstraling als de bekerfinale en de bond zou dat wel graag willen.

'Om dat voor elkaar te krijgen willen we naar een aantal aspecten kijken hoe we dat verder kunnen verbeteren', aldus operationeel directeur betaald voetbal van de KNVB, Gijs de Jong. Er kan volgens hem onder meer gekeken worden naar het moment waarop de wedstrijd wordt gespeeld. Nu is dat nog in de schoolvakantie.

Ook de plek waar het duel wordt gespeeld zou mogelijk kunnen worden veranderd. In plaats van standaard in de ArenA kan er ook gespeeld worden in het stadion van de landskampioen of van de bekerwinnaar.

Om de wedstrijd attractiever te maken zou er volgens De Jong ook een aantrekkelijker sportieve prijs aan kunnen worden gehangen. De bekerwinnaar verzekert zich bijvoorbeeld van Europees voetbal en hoewel dat misschien moeilijk te realiseren is, zou iets dergelijks ook voor de Johan Cruijff Schaal geregeld moeten worden.

De KNVB gaat bij de evaluatie in ieder geval het gesprek aan met de clubs. Ook wil De Jong vertegenwoordigers van de supporters, de spelersvakbond en de bond van coaches bij de discussie betrekken.