Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Groep oud-leden Vak 410 weigert zich aan 'familievak-regels' te houden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 augustus 2016, 15.27 uur

Het is het nieuwe karakter van vak 424 waar nog niet iedereen zich naar gedraagt. Het vak, tot voor kort het domein van de fanatieke Ajacieden van VAK410, is nu een familievak.

Gisteravond ging het mis tijdens de wedstrijd tegen Willem II. De wedstrijd zelf (1-2 verlies) was al niet best, op de tribune liep het ook nog eens flink uit de hand. Tijdens de tweede helft raakte een groep fans slaags met stewards. De groep oud-leden van 410 was aangesproken op hun gedrag.

Lees ook: Onrust in Arena: Twee stewards gewond, vijftien Ajax-supporters afgevoerd

'De instructies werden echter niet opgevolgd. Ze wilden niet gaan zitten, er werd gerookt en geblowd, met drank gegooid en gescholden. En dat is niet het gedrag dat de club voor ogen heeft voor een familievak, laat staan in een stadion', aldus de club. Uiteindelijk werden vijftien supporters uit het stadion verwijderd, twee stewards raakten bij een vechtpartij gewond. 

Vorige week ook gewaarschuwd
Ajax bevestigt dat de groep er vorige week tijdens de wedstrijd tegen Roda JC meerdere keren op is aangesproken. Deze week is er ook nog een brief verstuurd. Ajax wijst de groep er op dat het karakter van het vak is veranderd. Dat is ook de reden dat er gisteren is gehandhaafd. Supporters klagen echter ook over de harde fysieke aanpak door stewards.

Lees ook: Vak 410 stopt na vijftien jaar: 'Wij kunnen niet meer onszelf zijn 

Het vak was de afgelopen vijftien jaar het 'huis' van de fanatieke supportersgroep Vak 410. De groep viel uiteen na de opheffing afgelopen juni, de supporters konden zich niet vinden in de verhuizing naar de Zuid-tribune. Daar is een grote staantribune ingericht voor de 410-leden en de F-Side. 'Het unieke karakter wat Vak 410 eigen was zal in onze ogen verdwijnen en dus hebben wij besloten om te stoppen met Vak 410 als supportersgroep.' 

Het vak 424 is nu aangewezen als familievak. Gezinnen komen er voetbal kijken, gisteren zaten er ook jeugdspelers van Ajax met hun ouders. Het incident zorgde voor nogal wat paniek onder de jonge Ajax-fans en hun ouders. 


Onrust in supporters Ajax tijdens duel met Ajax door dm_507c6a29935f1

Twitter: @ftcvos