Start van hoofdcontent

Stad

nl

Werkstraf geëist tegen ophanger 'Vermeer-pop': 'Touw was om pop vast te houden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 augustus 2016, 18.17 uur

De supporter van Ajax die in februari een zwarte pop aan een strop liet bungelen, stond vandaag voor de rechter. Ferdi T. wordt door justitie verdacht van bedreiging met de dood of zware mishandeling.

De pop werd opgehangen tijdens de Klassieker en moest keeper Kenneth Vermeer voorstellen, die van Ajax naar Feyenoord was overgestapt. De 27-jarige man wordt behalve doodsbedreiging ook belediging ten laste gelegd, onder meer met de benaming 'hoerenjong'. 

Lees ook: Vermeer-pop bungelt aan touw in Arena: verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie eist 80 uur werkstraf waarvan 40 voorwaardelijk tegen T. Ook wil de officier een gebiedsverbod voor de Arena van drie jaar. Hij kreeg al een stadionverbod opgelegd door Ajax. De club zelf kreeg ook straf, onder meer een boete van 10.000 euro, omdat de KNVB vond dat Ajax eerder had moeten reageren toen de Vermeer-pop werd opgehangen.

T. vindt het na alle commotie weliswaar 'terecht' dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden, maar benadrukte dat het om een uit de hand gelopen grap ging. Hij had de pop zien liggen en over de reling gehangen. Volgens hem was het 'een impulsieve actie' geweest en wilde hij vooral 'lollig' zijn. Hij haalde hem weg toen hij doorkreeg dat er 'NSB' op stond.

Lees ook: Vermeer doet aangifte om pop aan touw: 'Geen woorden voor'

'Dat Vermeer zich bedreigd voelt, kan ik me achteraf voor een deel wel voorstellen. Maar ik heb hem nooit iets willen aandoen.' Zijn advocaat Sicco Wester vroeg om vrijspraak. T. kreeg immers al een stadionverbod van drie jaar van Ajax. Belediging en bedreiging zijn niet aangetoond, vindt de raadsman. Het touw om de nek noemde Wester een manier om de pop vast te maken.

De aanklager maakte met die opmerking korte metten mee: 'Het beeld was zo schokkend doordat de pop bungelde aan zijn nek. Niet aan een hand of het middel, maar aan de nek.' De uitspraak is 7 september.