Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gülen-sympathisant na zoveelste doodsbedreiging: 'Justitie moet in actie komen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 augustus 2016, 21.16 uur

Voor Gülen-sympathisanten in Amsterdam is de maat vol. Zij willen, na de zoveelste doodsbedreiging, dat justitie tot actie overgaat.

Platform INS 
Gisteren verscheen er een nieuwe lijst met Gülen-sympathisanten. De lijst is afkomstig van een persbureau dat deels in handen is van de Turkse overheid. Voor Gülen-sympathisanten hier in Amsterdam is de maat vol. Zij willen, na de zoveelste doodsbedreiging, dat justitie tot actie overgaat. 'Er wordt nu echt olie op het vuur gegooid. De heksenjacht in Nederland gaat door', zegt Saniye Calkin, directrice van Platform INS.

Dat Platform INS op de lijst staat, is niet heel verrassend. Wel geldt dat voor het Metis Montessori Lyceum uit Oost. De school zegt in een reactie weliswaar contact te hebben met Gülen-organisaties, maar toch vooral onderwijs aan te bieden dat voldoet aan de regels van het vrije Montessori-onderwijs. Andere bedrijven en instellingen gooien nog net niet de hoorn op de haak als wij ze bellen.

Doodsbedreigingen
Het is nu ongeveer 50 dagen na de mislukte staatsgreep in Turkije, waar volgens Erdogan zijn aartsvijand Fethullah Gulen achter zit. Saniye Calkin is intussen minstens zoveel doodsbedreigingen via sociale media verder. Zij en andere Gülen-aanhangers vinden dat het tijd wordt dat justitie in Amsterdam van zich laat horen. 'Er zijn al tientallen aangiftes gedaan. Ik zou zeggen: neem het alsjeblieft heel serieus. De volgende stap zou een strafrechtelijke vervolging moeten zijn', zegt Calkin.

Gemeenteraad
Politici van links tot rechts zeggen na een nu al tumultueuze week dat Turkse conflicten niet naar Nederland moeten worden gehaald. Ook hier verlangen de Gülen-sympathisanten dat het niet alleen maar bij woorden blijft. 'Onze politici en burgemeesters moeten ervoor zorgen dat het leven weer opgepakt kan worden', vindt Calkin. 'We spreken nu al van zoveel dagen. Er zijn mensen die hun werk niet kunnen doen of die hun organisatie niet binnen kunnen komen vanwege de veiligheid.'

Morgen worden de spanningen binnen de Turks-Amsterdamse gemeenschap besproken in de gemeenteraad.