Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Geen briesende politiepaarden maar wel warme worst voor Utrecht-fans in Arena

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 oktober 2016, 11.27 uur · Foto: Flickr / Steven Depolo

Echte vrienden zullen het nooit worden, de fans van Ajax en Utrecht. Maar na eerdere rellen en discriminerende spreekkoren tussen beide groepen, ging het er gisteren in de Arena heel rustig aan toe en dat kwam mogelijk door warme worst.

Utrecht-supporters werden warm verwelkomd in de Arena, vertelt supporter Kay Honders aan het AD. 'We kregen zelfs een warme worst en wat te drinken. De politie was niet opgefokt en van een dreigende sfeer tussen supporters van beide ploegen heb ik de hele middag niets bespeurd', vertelt hij over de wedstrijd die normaal gesproken als beladen bestempeld kan worden.

Antisemitische spreekkoren
Vorig jaar liep de spanning tussen de aanhang van beide clubs zo hoog op dat Ajax-fans niet welkom waren in Utrecht. Omgekeerd besloot Utrecht dat er geen fans mee mochten naar de Arena. Dat gebeurde allemaal nadat Utrechtfans kwetsende spreekkoren zongen: 'Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden ze joden, want joden die branden het best'.

Lees ook: Ajax niet te spreken over weren fans in Utrecht

De voorzitter van de Utrechtse supportersclub, Teun den Hartog, was ook bij de wedstrijd. 'De clubs moeten elkaar weer netjes ontvangen. Met de politie wat meer op de achtergrond. Dus niet zoals twee jaar geleden, toen de 500 meegekomen FC Utrecht-supporters in Amsterdam tussen briesende politiepaarden het vak in moesten lopen.'

Het risicoduel verliep gisteren zonder problemen. Op het veld verging het Ajax heel wat lastiger, de wedstrijd werd uiteindelijk nipt gewonnen.