Zorgen in Joodse gemeenschap om weghalen bewakingsposten

Er zijn zorgen in de Joodse gemeenschap over de plannen van de gemeente om de bewakingsposten bij Joodse instellingen te vervangen door geavanceerde beveiligingscamera's. Gisteren kondigde burgemeester Van der Laan die maatregelen aan.

De burgemeester benadrukt dat het dreigingsniveau niet is afgenomen maar dat er alleen is gekozen voor een efficiëntere aanpak. Het voornaamste bezwaar uit de gemeenschap is dat de preventieve werking die uitgaat van zo'n politiehuisje nu wegvalt.

Lees ook: Bewakingsposten bij Joodse instellingen weggehaald

'Je ziet dat die huisjes niet voor niets zijn geplaatst. De aanwezigheid van de huisjes geeft in ieder geval de indruk dat er bewaakt en beveiligd wordt. Dat is misschien toch van een ander niveau dan bijvoorbeeld camera's of alleen camera's', aldus VVD'er Ron Eisenman van bestuurscommissie Zuid.

Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg is het daarmee eens. 'Ik heb de woordvoerder van de burgemeester met klem gevraagd of dit een begin is van een afschaling van onze beveiliging. Dat werd met even zoveel klem ontkend. Hij zei dat dat beslist niet het geval is. Er is geen sprake van afschaling en daar rekenen wij dus op. Dat neemt de zorgen een beetje weg.'

De VVD heeft de burgemeester om opheldering gevraagd, omdat de partij zich ook zorgen maakt om het wegvallen van de preventieve werking van de bewakingsposten.