Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raadslid Simion Blom opgepakt in Rotterdam wegens 'Pietendemonstratie'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 november 2016, 19.56 uur

GroenLinks raadslid Simion Blom is in Rotterdam opgepakt nadat hij deel wilde nemen aan een demonstratie tegen Zwarte Piet.

Blom maakte deel uit van één van de actiegroepen die van plan waren om te gaan demonstreren bij de Nationale Intocht van Sinterklaas in Maassluis. Bij aankomst in Rotterdam werd de groep waartoe Blom behoorde, tegengehouden door de politie. Zij mochten niet door naar Maassluis. De groep besloot daarom in Rotterdam te blijven om op het Willemsplein een statement te maken.

'Hele vervelende gang van zaken'
Volgens Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks Amsterdam, werd de groep vervolgens zonder uitleg gearresteerd. 'Hij heeft een paar uur vastgezeten in een bus en zit nu op het politiebureau in Maassluis', zegt Groot Wassink. Hij heeft inmiddels telefonisch contact gehad met Blom. Volgens hem was de groep niet aan het scanderen en was er op het moment geen sprake van een demonstratie. 'Het verbaast me enorm. We gaan het tot op de bodem uitzoeken, want dit is een hele vervelende gang van zaken', zegt Groot Wassink.

Politie rotterdam geeft aan dat we kunnen lopen Daarna gearresteerd, wegens het negeren van demonstratieverbod. Welke demo? Niet eens kans

— Simion Blom (@SimionBlom) November 12, 2016

Het is nog niet duidelijk of Blom verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit, of dat hij na afloop van de intocht weer vrijgelaten wordt.

Vanmiddag werd ook de Nieuwe Sint, oftewel de uit Zuidoost afkomstige Patrick Mathurin, weggestuurd uit Maassluis.