Zwaar beveiligd bevrijdingsconcert

Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel is dinsdag de 64e viering van Bevrijdingsdag afgesloten.

Koningin Beatrix was samen met premier Jan Peter Balkenende, burgemeester Job Cohen en nog enkele duizenden bezoekers aanwezig. De omgeving rondom het concert was extra beveiligd vanwege de dramatische gebeurtenissen op 30 april in Apeldoorn. Het druilerige weer weerhield de duizenden bezoekers er niet van langs de kade en in omliggende bootjes het concert bij te wonen, al was het door de regen rustiger dan voorgaande jaren.

Noodverordening

Er gold een noodverordening voor het gebied rondom het concert op de Amstel. Burgemeester Job Cohen had deze maatregel ook al afgekondigd voor de Dodenherdenking op de Dam een dag eerder. De politie kreeg extra bevoegdheden om te fouilleren en vaartuigen te onderzoeken. Alle bruggen waren afgesloten waar de vorstin na het concert onderdoor voer en er lagen aanzienlijk minder bootjes dan gebruikelijk in het water. Tussen 20.00 uur en 21.15 uur was het zelfs verboden om op een balkon of dak te zijn dat direct uitzicht gaf op het concert of op gebouwen te klimmen in de ommiddelijke omgeving. Omwonenden moesten ramen gesloten houden.Voor zover bekend zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest.

Ovatie

Het concert werd zoals ieder jaar afgesloten met het nummer We'll meet again. De koningin voer op dit lied in een rondvaartboot door de gracht weg, terwijl het aanwezige publiek haar weer een staande ovatie gaf.