Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Fanatieke fans uit 'Vak 410' niet welkom bij komende Klassieker

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 januari 2017, 13.24 uur

De supporters die vorig seizoen bij Ajax - Feyenoord in vak 424 en 425 zaten zijn de komende editie niet welkom, dat is het oude vak van de harde kern Vak 410. Dat staat in een mail die is gestuurd naar de supporters waar het om gaat.

Aanleiding van de verbanning is de pop die aan een strop werd gehangen met de tekst 'Kenneth NSB' tijdens de vorige Klassieker. Ook waren er kwetsende spreekkoren te horen en werd er vuurwerk afgestoken. Ajax kreeg hiervoor een boete van 10.000 euro en de mededeling dat de vakken 424 en 425 leeg moeten blijven. 

Verplaatst
De meeste supporters uit die vakken zijn dit seizoen verplaatst naar de F-side of andere vakken in het stadion. De vakken 424 en 425 zijn nu familievakken. Ajax wil de straf niet omzeilen en heeft er nu voor gekozen de seizoenkaarten te blokkeren van fans die afgelopen seizoen in de betreffende vakken zaten. De supporters mogen geen losse kaarten kopen. Dat liet FC Utrecht vorig seizoen wel toe toen de hun fanatieke supporters van de Bunnik-side niet bij FC Utrecht - Ajax wedstrijd mochten zijn. Die fans mochten kaarten kopen voor andere vakken en 'daar heeft de KNVB kennelijk van geleerd', aldus een woordvoerder van Ajax.

'Ajax komt nooit op voor z'n supporters'
Een van de supporters die afgelopen seizoen in het vak zat is laaiend: 'Ik keur die actie met die pop echt niet goed en daarnaast wordt een heel vak gestraft voor iets waar duidelijk maar een paar man achter zit. Maar het is niet verwonderlijk, de eigen supporters zijn niet belangrijk voor Ajax, dat blijkt al een paar jaar. Ze komen nooit op voor hun fanatieke fans en ze naaien zichzelf ook nog omdat de supporters die geluid maken tijdens een wedstrijd er niet zijn bij de belangrijkste en mooiste wedstrijd van het seizoen. Ik betaal bovendien gewoon voor dat kaartje. Maar er iets aan doen heeft geen zin, dan zit ik weer een uur in de wacht bij supporterszaken.'

'Gaat niet alleen om NSB-pop'
Ajax laat verder weten dat de straf van de KNVB niet alleen om de NSB-pop gaat maar dat de straf ook is omdat er kwetsende spreekkoren (onder andere tegen Vermeer) waren en dat er vuurwerk werd afgestoken. 'Omdat je nooit helemaal kunt uitzoeken wie dat precies hebben gedaan heeft de KNVB gezegd dat dit de straf wordt'. Ook een thuiswedstrijd eerder, tegen Heracles, zouden er kwetsende spreekkoren in de betreffende vakken zijn gezongen.

Helemaal leeg
De vakken moet dus leeg zijn tijdens de komende Ajax-Feyenoord. Dat betekent dat de supporters die er dit seizoen voor het eerst zitten ook niet in de vakken 424 en 425 kunnen zitten. Een woordvoerder van Ajax geeft aan met de KNVB om de tafel te willen gaan om te kijken of deze fans toch bij de wedstrijd kunnen zijn. 

De Klassieker dit seizoen is op zondag 2 april.

Nieuws: Straf Vak410 voor klassieker uitgevoerd; kaarten geblokkeerd https://t.co/CzMSzW08uO #ajax #ajafey pic.twitter.com/3nq3TPiT3I

— Ajax Life (@ajaxlife) January 5, 2017