Start van hoofdcontent
nl

Georgina Verbaan bespuugd door toeristen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 januari 2017, 16.42 uur

Georgina Verbaan is geen groot fan van de toeristen die de stad overspoelen. 'Toeristen op een fiets, dat is echt levensgevaarlijk!'

'Ze kijken naar gevels, om plotseling rechtsaf te slaan. Verhuur geen fietsen meer aan toeristen die niet in staat zijn om in een rechte lijn te lopen. Segways en bierfietsen vind ik trouwens ook heel treurig', zegt de actrice en columniste in de nieuwste editie van Mokum Magazine.

Verbaan is ook kritisch op Airbnb. 'Ik vind het steeds vervelender worden. Ik ben zelfs een keer op mijn hoofd gespuugd door toeristen die uit het raam van een woonhuis zaten te blowen.' Wat Georgina betreft mogen appartementen nog maar vijftien nachten per jaar dienst doen als Airbnb-hotel, in plaats van zestig.

Lees ook: Georgina Verbaan verslaat zakkenrollers

De ergernissen gaan verder. 'Ik vind het jammer dat authentieke Amsterdamse winkels verdwijnen en er wafeltenten of hipsterzaken voor in de plaats komen. Ik pleit voor een plek waar de echte Amsterdamse ondernemer tegen een betaalbare huur zijn winkel kan runnen', zegt Verbaan. Ze mist het 'wat dorpsere karakter' van de stad, dat verloren gaat in de drukte.

Gelukkig zijn er ook nog lichtpuntjes te vinden voor de BN'er. Ze ziet de hele dag door schoonmakers en vuilnismannen in de weer en dat zijn opvallend vaak knappe mannen.