Start van hoofdcontent

Stad

nl

AFC weigert contracten en dat kan punten gaan kosten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 januari 2017, 16.00 uur

Het eerste elftal van AFC hangt een puntenstraf boven het hoofd omdat ze niet aan de regels van de KNVB hebben gehouden. Het gaat erom dat de voetbalbond de clubs in de Derde Divisie verplicht heeft gesteld om aan minimaal acht selectiespelers een contract af te sluiten. AFC heeft bij de bond aangegeven bereid te zijn hieraan te voldoen.

Dat schrijft voorzitter Ad Westerhof op de website van de club: 'Door een uitspraak van de licentiecommissie van de KNVB, die AFC heden schriftelijk heeft ontvangen, dreigt AFC drie punten te verliezen, omdat AFC heeft aangegeven niet in staat c.q.bereid te zijn om voor 13 januari j.l. KNVB contracten af te sluiten met minimaal 8 selectiespelers. De KNVB heeft die contracten verplicht gesteld voor dit seizoen.' AFC weigert minimaal acht spelers een contract te geven van minimaal 12 uur per week vanwege een principekewstie: AFC is een amateurclub.

Rechter
Nog dertien clubs uit de Derde Divisie hangt hetzelfde lot boven het hoofd. Deze clubs gaan met AFC tegen de beslissing van de licentie-commissie van de KNVB in beroep. De definitieve straf (drie punten aftrek) gaat pas in nadat de beroepscommissie een uitspraak heeft gedaan. Mocht ook dat negatief voor AFC uitpakken dan wordt een gang naar de rechter sterk overwogen, tezamen met de andere gestrafte clubs. Voor dit eventueel zover is hopen de clubs eruit te komen met de KNVB. De verwachting is dat hier ergens tussen medio februari en eind maart duidelijkheid over is. 

AFC staat derde in de competitie. Ver achter koploper Jong AZ, maar de strijd om plek twee is in volle gang met zo'n zeven teams.