Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Peiling: 'Amsterdammers lopen niet warm voor Geert Wilders'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2017, 13.28 uur

De PVV doet het ontzettend goed in de landelijke peilingen, maar in Amsterdam lijkt Geert Wilders nog altijd op weinig steun te kunnen rekenen.

Dat blijkt uit de eerste Amsterdamse peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Die hield de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek in opdracht van AT5. Ruim 650 kiezers deden mee.

Regering heeft het zwaar
Slechts een kwart van de kiezers weet al 100 procent zeker op welke partij hij gaat stemmen. De rest weet het niet of twijfelt tussen meerdere partijen.

De zwevende Amsterdammers gaven wel aan welke partijen de meeste kans op hun stem maken. De gepeilde kiezers mochten dus meer dan één partij noemen.

Uit de reacties is in ieder geval op te maken dat regeringspartijen VVD en PvdA het zwaar krijgen. Amsterdammers die in 2012 nog op één van deze partijen stemden, overwegen het vaakst om dit keer op een andere partij over te stappen.

40 procent noemt GroenLinks
Amsterdammers noemen GroenLinks het vaakst als potentiële keuze. Ruim 40 procent overweegt sterk een stem op de partij van Jesse Klaver. In 2012 verloor GroenLinks juist heel veel aanhang in de stad. D66 volgt op de tweede plek en de PvdA maakt de top drie compleet.

Het CDA, 50Plus en de PVV zijn de minst populaire partijen. Landelijk staat de partij van Geert Wilders juist met kop en schouders bovenaan in de peilingen. Bij de verkiezingen van 2012 (6 procent) en 2010 (9 procent) scoorde de PVV ook al laag in de stad.

Zorg belangrijkste thema
De (gezondheids)zorg is voor Amsterdammers het belangrijkste verkiezingsthema. Meer dan de helft bepaalt mede op basis van dit onderwerp zijn of haar keuze.

Hoogopgeleiden vinden verder onderwijs en milieu belangrijk, terwijl lageropgeleiden criminaliteit/veiligheid en werkgelegenheid in hun top drie hebben staan.

Ondanks de oververhitte woningmarkt in de stad, scoort dit thema niet hoog op de prioriteitenlijst van de Amsterdammers.

15 maart?
Opvallend is dat maar 43 procent van de kiezers de datum van de verkiezingen kan noemen, ruim de helft weet het niet of noemt een andere datum.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 49 procent van de Amsterdammers denkt dat het de verkeerde kant op gaat met Nederland. Daarmee zijn ze wel iets optimistischer dan de rest van Nederland (53 procent).