Start van hoofdcontent

Stad

nl

Waarschijnlijk geen straf na mishandeling bejaarde vrouw: 'Zaak had nooit voor rechter moeten komen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2017, 17.39 uur

Een man die er van verdacht wordt in april 2015 op de Herenmarkt een bejaarde vrouw mishandeld te hebben stond vandaag voor de rechter.

De 78-jarige vrouw liep een driedubbele beenbreuk op toen ze in elkaar geschopt werd. De zaak zorgde destijds voor veel commotie, maar tot een veroordeling van de verdachte komt het waarschijnlijk niet.

Tegenover de rechtbank betuigde de verdachte vandaag spijt. Hij lijdt al langere tijd aan psychotische aanvallen en had die bewuste dag zijn medicijnen niet genomen, claimt hij. Hierdoor ontspoorde hij, wat resulteerde in de mishandeling. 

Lees ook: Getuige Herenmarkt: 'We hoorden een aanhoudend help-geroep'

'De psychiater en de psycholoog in deze zaak hebben verklaard dat deze man volledig ontoerekeningsvatbaar is', stelt persofficier Katelijne den Hartog. 'We kunnen hem, juridisch gezien, geen verwijt maken'. Het Openbaar Ministerie heeft om ontslag van rechtsvervolging gevraagd.  

Volgens advocaat Sydney Smeets, die de verdachte bijstond, had deze zaak nooit voor de rechter moeten komen. 'Het slachtoffer wilde ook niet dat deze jongen bestraft wordt, vanwege de bijzondere omstandigheden. Ik denk dat het voor iedereen beter was geweest als deze zaak buiten de rechter om was opgelost.'