Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Eigenaar pand Beethovenstraat verjaagt krakers'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2017, 11.19 uur · Foto: evert

Meerdere krakers zouden vanavond uit een winkel aan de Beethovenstraat in Zuid zijn verjaagd. Ze waren het pand 's middags binnengegaan, maar hun verblijf bleek van korte duur.

Het pand werd rond 15.30 uur gekraakt. Om 20.30 uur werd er een vernieling gepleegd en twintig minuten later maakten omwonenden melding van een vechtpartij. Bij aankomst van de politie waren de krakers weer vertrokken, zij zijn vooralsnog niet teruggekomen.

Klappen
Een getuige zegt tegen Het Parool dat de eigenaar van het pand samen met vier anderen de ruiten heeft ingegooid. Vervolgens zouden ze twee krakers 'met harde hand naar buiten hebben gesleept'. Buiten zouden de krakers volgens de krant weer klappen hebben gekregen.

De politie weet niet zeker of de eigenaar de krakers heeft belaagd. 'Als het wel zo is, dan is het openlijke geweldpleging en dat wordt niet geaccepteerd.' De man stelt zelf dat omwonenden de krakers verjaagden, maar dat lijkt de politie onwaarschijnlijk.

Krakerstuig
Zaterdagavond werd er al een voormalige lunchroom aan de Rijnstraat gekraakt. Dat pand kan pas na aangifte ontruimd worden. De VVD in Zuid is bezorgd over de twee gekraakte panden en heeft het stadsdeelbestuur om opheldering gevraagd.

'Krakerstuig dat op dezelfde dag twee panden kraakt moeten we hard aanpakken', stelt deelraadslid Ronnie Eisenmann. 'Ik wil voorkomen dat deze criminelen zich nu op winkels gaan richten. Dit mag geen patroon worden.'