Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Sjaak Swart over Piet Keizer: 'Een jongen waar ik een fantastische tijd mee heb beleefd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 februari 2017, 20.31 uur

'Een jongen waar ik een fantastische tijd mee heb beleefd. Ik heb hem op zijn 17e zien komen en jaren met hem gespeeld. Hij was een geweldige voetballer', zo reageert Sjaak Swart vandaag op het overlijden van Piet Keizer.

'De laatste veertien dagen hebben we al een aantal jongens weg moeten brengen en hier ben ik echt van geschrokken toen ik het vanmorgen hoorde', vertelt Swart. 'Hij had een prachtige voorzet als linksbuiten. Schaarbewegingen en een fantastisch linkerbeen, waar hij mooie goals mee heeft gemaakt. Ik heb altijd heel fijn met hem samengewerkt.'

Lees ook: Ajax-icoon Piet Keizer (73) overleden

Anekdotes over Keizer zijn er genoeg. 'De schaar was heel populair bij hem. Die kon hij echt. Dat zie je ook bij zijn eerste goal tegen Panathinaikos, tijdens de Europa Cup in 1971. Een prachtige voorzet die Dick van Dijk in de verste hoek in kopt', zegt Swart.

Hij vervolgt: 'Het mooie was een keer toen we een wedstrijd speelden tegen Pirmasens uit voor de Euro League. We verliezen daar met 4-2 en die Duitsers waren zo verschrikkelijk, nog vechten in de gang ook. Toen zeiden we al: thuis geven we ze een pak slaag. Die wedstrijd werd 9-1 voor ons. Piet maakte drie goals uit mijn voorzetten en ik drie uit zijn voorzetten. We hebben ze inderdaad een pak slaag gegeven. Dat vindt ik een hele mooie herinnering. Ook omdat Piet zo'n mooie trap had van links naar rechts, zo vonden we elkaar altijd.'

Keizer overleed aan longkanker. Hij is 73 jaar geworden.

Naast het interview met Sjaak Swart spraken we vandaag ook met Rinus Israël, Frits Barend en Jan Jongbloed. Deze gesprekken zijn hieronder integraal terug te kijken.

Jan Jongbloed

abc5media_video_1

Frits Barend

abc5media_video_2

Rinus Israël

abc5media_video_3