Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Taxi Driver en Goodfellas: EYE krijgt grote tentoonstelling Scorsese

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 februari 2017, 15.04 uur

Hij is een van de bekendste Hollywoodregisseurs ter wereld en iedereen heeft wel een van zijn films gezien. Deze zomer kunnen fans in filmmuseum EYE ook meer te weten komen over de persoon Martin Scorsese.

Het filmmuseum krijgt namelijk een grote tentoonstelling over het werk en leven van de regisseur. Het is een voor en door EYE aangepaste versie van een rondreizende expositie, waaraan Scorsese zelf meewerkt en die nu in New York te zien is.

400 objecten uit privécollectie
Grote vraag is of Scorsese zelf naar de opening in mei komt, wat hij in ieder geval wel voor zorgt is een speciaal samengesteld filmprogramma. In de expositie zijn filmfragmenten op grote schermen te zien en worden ruim vierhonderd objecten en documenten uit de privécollectie van Martin Scorsese en Robert De Niro vertoond.

Zelf schrijft Scorsese over de expositie: 'Sommige van de objecten die u zult zien zijn letterlijk van de planken en muren gehaald in mijn huis, kantoor en werkkamer. Veel van deze dingen zijn erg, erg persoonlijk. Dingen uit het appartement van mijn moeder en vader. Foto's aan de muren. En ik hoop dat deze objecten en memorabilia, dit alles, u een idee zullen geven van de levenslange passie voor de cinema en wat die voor met betekent'.

Scorsese regisseerde veel bekende films, waaronder Raging Bull, Shutter Island, The Wolf of Wall Street en hij won een Oscar voor The Departed.