GroenLinks grootste in vier stadsdelen: Denk domineert in Nieuw-West, PVV aan kop in Noord

GroenLinks veroverde gisteravond bijna twintig procent van de Amsterdamse stemmen. Maar de verschillen per stadsdeel zijn groot.

GroenLinks verviervoudigde in Amsterdam naar krap 20%. Hiermee bleef de partij D66, dat groeide van 15,2 naar 18,7% nipt voor. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag, waarin 457 van 466 stembureaus zijn verwerkt.

De PvdA is, ook in Amsterdam, de grote verliezer. De partij harkte in 2012 nog 35.9% van de Amsterdamse stemmen bij elkaar. Gisteravond bleef de teller steken op 8.3%. 

Verschillen per stadsdeel
GroenLinks mag zich in Centrum, West, Oost en Zuidoost de grootste partij noemen. De VVD is de grootste partij in stadsdeel Zuid. 

In Nieuw-West kreeg nieuwkomer Denk bijna 20% van de stemmen. Een kleine 13.500 stemmers maakten van Denk de grootste partij in dit stadsdeel. In Noord haalde de PVV de meeste stemmen. Met 15.7% van de stemmen mag de partij van Geert Wilders zich de grootste van dit stadsdeel noemen. Op de voet gevolgd door GroenLinks (15.5%).

Zuidoost 'zeer gefragmenteerd'
In Zuidoost werd GroenLinks de grootste, maar in geen enkel ander stadsdeel ligt het percentage van de grootste partij zo laag als in Zuidoost. GroenLinks haalde hier 13.9% van de stemmen, gevolgd door de VVD en de PvdA (beide 12.2%) D66 (11.4%) en Artikel1 (11.1%).
 
Deze cijfers zijn gebaseerd op de voorlopige uitslag. De definitieve uitslag volgt op vrijdag 17 maart om 10.00 uur.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie