Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers ziek van de rook; GGD raadt gebruik van houtkachels af

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 maart 2017, 11.32 uur

De GGD raadt het gebruik van houtkachels in de stad af. De rook die uit de kachels komt is zo schadelijk voor de gezondheid, dat het niet meer verantwoord zou zijn om te stoken. Maar liefst tien procent van de Amsterdammers heeft regelmatig last van die houtrook, omdat hun buren stoken.

Zo ook Renee Vissers, die aan de Amstel woont. Vanuit haar slaapkamer wijst ze naar een schoorsteen die vlakbij haar balkon. De schoorsteen loopt naar een houtkachel van buren op de begane grond. 'In de winter stookt hij de hele tijd', vertelt ze. Renee woont al 33 jaar in haar huis, maar sinds haar buren de houtkachel installeerden heeft ze daar bijna dagelijks problemen mee. 'Die rook komt regelrecht mijn ruimte binnen, omdat de wind het allemaal hier heen blaast. Vervolgens loop ik anderhalve maand met een keelontsteking.'

'Kilo houtrook evenveel fijnstof als 3000 kilometer met vrachtwagen'
Houtrook kan volgens de GGD voor gezondheidsproblemen zorgen, vertelt Henke Groenewold van de gezondheidsorganisatie. 'Mensen weten vaak niet dat als je één kilo hout stookt in een vuurkorf, krijg je net zoveel fijnstof als dat je 3000 kilometer rijdt met een vrachtwagen. Zeker op plekken waar mensen heel dicht bij elkaar wonen, is dat gewoon vragen om problemen en kan dat eigenlijk niet goed gaan'. Om de problemen aan te kaarten bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is de GGD samen met het RIVM een platform houtrook begonnen.

Volgens de GGD is de huidige wetgeving rond schoorstenen niet toereikend. Zo mogen ze heel dicht bij de ramen van buurwoningen zitten en mogen ze lager uitkomen dan het dak van de buurman. Rook kan daardoor makkelijk in de woningen van buren terechtkomen, zonder dat daar tegen opgetreden kan worden. Maar Renee neemt daar geen genoegen mee. Gesprekken met de buren hebben niets opgeleverd en daarom heeft ze nu een advocaat in de hand genomen, in de hoop dat dat haar wel gaat helpen.