Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen donkere Kamerleden meer: 'Mijn aanwezigheid was heel belangrijk'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 maart 2017, 16.48 uur

Voor PvdA'er Amma Asante was het vandaag haar laatste werkdag in de Tweede Kamer. Daarmee verliest het parlement de enige politica van Afrikaanse komaf in de Tweede kamer. 

Vanwege de verkiezingsnederlaag van de PvdA moet Asante haar zetel opgeven. Ze zat slechts een half jaar in de Tweede Kamer. Asante vindt het jammer dat in het nieuwe parlement straks geen enkele zetel meer wordt ingenomen door iemand met een Afrikaanse, Surinaamse of Caribische achtergrond.

'Wat ik heb gemerkt toen ik in de Tweede Kamer kwam was dat mijn aanwezigheid met name voor jongeren met een niet-Westerse achtergrond heel belangrijk was', vertelt Asante. 'Jongeren waren er heel trots op, gaven ze aan als ze langskwamen of als ik ze op straat tegenkwam. Ik hoorde ook heel veel jongeren zeggen van goh, nu we u daar zo zien zien we dat het wel degelijk mogelijk is om het beste eruit te halen wat erin zit.'

Gemeenteraad
Asante was van 1998 tot 2006 gemeenteraadslid in Amsterdam. Ze zag die steeds gekleurder worden. Maar de Tweede Kamer is nog steeds te blank, vindt ze. De wens van kiezers om zichzelf vertegenwoordigd te zien in het parlement bleek vorige week duidelijk in Zuidoost, waar flink gelobbyd werd om op Artikel 1 te gaan stemmen.

Lees ook: Zuidoost baalt van nederlaag Sylvana: 'Surinamers vormen geen eenheid'

Het ligt volgens Asante niet alleen aan de partijen, maar ook aan de mensen zelf. 'Als je dat zelf ook ambieert, wordt dan eens lid van een politieke partij. Wordt actief, doe mee. Laat je zien, laat je horen. Het komt van twee kanten. Maar ik vind wel dat de verantwoordelijkheid bij de partijen ligt.'