Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen over fout GGD: 'Ik probeer er niet zoveel aan te denken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 maart 2017, 11.01 uur

Door een fout bij de GGD kunnen er tientalen mensen besmet zijn geraakt met Hepatitius b, c of zelfs HIV. Michael kreeg gistermiddag ineens een telefoontje van de instelling dat er iets fout is gegaan toen zijn bloed werd geprikt tijdens een controle.

De kans op besmetting is volgens de GGD erg klein, maar Michael is niet gerustgesteld. Hij gaat een loodzware week vol spanning tegemoet. Michael voelt zich een paar weken geleden niet zo lekker. Omdat suikerziekte in zijn familie zit wil hij zich laten testen. Een huisarts heeft hij nog niet door een verblijf in het buitenland, en dus komt hij bij de GGD terecht. 'Daar kwam eigenlijk alles goed uit de bus. Ik blij naar huis. Maar ik kreeg vandaag een telefoontje van: "meneer wilt u even terugkomen, want er iets voorgevallen bij de GGD. We willen alle mensen die op die dag zijn geweest weer opnieuw testen." Dan staat alles in een keer blank voor je, zegt maar. Je weet niet wat je moet denken', zegt Michael.

Bloedsuiker
Het is een wat medisch en ingewikkeld verhaal, maar het komt er op neer dat er verschillende soorten apparaten zijn om bloedsuiker te testen. Toen het apparaat van de GGD afgelopen januari stuk ging is er een nieuwe besteld. Maar de tester die is geleverd is bedoeld voor particulier gebruik en niet voor meerdere mensen. Een subtiel verschil, maar het zorgt er nou net voor dat de kans op besmetting dan niet 100 procent voorkomen kan worden.

Lees ook: Fout met glucosemeting GGD: Klein risico op hepatitis- of hiv-besmetting voor tientallen cliënten

Ander apparaat
'We weten niet hoe dat gebeurd is. Of de bestelling fout gegaan is of de levering fout is gegaan. Het apparaatje is op zich goed voor het gebruik waarvoor het bedoeld is. Iemand heeft wel gezien dat het een ander apparaat was, maar zich niet gerealiseerd dat het ook voor een andere doelgroep was', zegt Jan Woldman van de GGD.

'Boos en teleurgesteld'
Michael maakt zich intussen erg druk. 'Ik ben wel boos en teleurgesteld. Dat zoiets kan vind ik wel heel nalatig', vindt Michael. Tientallen patiënten zijn inmiddels gewaarschuwd. De kans is erg klein, maar alsnog kunnen maximaal zestig mensen die geprikt zijn hepatitus b, C of zelfs HIV hebben. 'Er is niks fout gegaan met naalden. Voordat je zo'n onderzoek doet moet je een prikje in de vinger doen, dat gaat gewoon met wegwerpnaaldjes, dat is nu ook gebeurd. Dus daar is helemaal niks fout gegaan. Maar je legt je vinger wel tegen een apparaatje dat niet helemaal daarvoor geschikt is en dus wat bloedbesmetting kan hebben. En je hebt toch een klein wondje in die vinger', vult Woldman aan.

Michael probeert zoveel mogelijk afleiding te zoeken. 'Ik probeer het een plekje te geven op dit moment. En dus ga ik even verder. Ik probeer er niet zoveel aan te denken. Maar het is wel even een dingetje.' 

Het gaat om een speciale polikliniek binnen de GGD, waar veelal mensen komen met verslavingsproblematiek. Daarbuiten kan niemand besmet zijn geraakt door het apparaat. De mensen die kans hebben op besmetting is zowel medische als psychische hulp aangeboden.