Start van hoofdcontent

Stad

nl

25 jaar AT5: Willem Middelkoop maakte eerste item: 'Sorry voor het slechte inspreken'

1 april 2017, 18.21 uur · Aangepast 1 april 2017, 19.25 uur

Vandaag precies 25 jaar geleden was het allereerste AT5-nieuws. Het allereerste nieuwsitem werd gemaakt door Willem Middelkoop. In het item stelde hij de veiligheid van Schiphol op de proef.

Ongehinderd stapte Middelkoop 25 jaar geleden een Boeing 747 binnen en passeerde de douane. Vandaag bekeek Willem zijn item van toen, en ging hij terug naar Schiphol. 'Ja, sorry voor het slechte inspreken. Ik had vrij veel ervaring met het maken van brutale reportages. Ik dacht dus wel wat te kunnen verzinnen. Ook was ik als fotograaf vaak te vinden rond Schiphol. Het viel me op dat er altijd werd gebouwd, het was niet goed beveiligd. Ik dacht: we moeten zo binnen kunnen komen', vertelt Middelkoop.

Vandaag de dag is het beter gesteld met de beveiliging van Schiphol: 'Dit hek zit goed vast. De plek waar ik het terrein opging werd toen verbouwd. Dat zie je ook in de reportage. We konden gewoon naar binnenlopen. Schiphol is nog steeds een grote bouwplaats', zegt de oud-verslaggever van AT5.

Willem Middelkoop valt vandaag de dag nog wel iets op rond Schiphol: 'Tijdens een koude winter loop je bij zeventig tot tachtig procent zo naar binnen, omdat de slootjes dan dichtvriezen.'