Start van hoofdcontent

Stad

nl

Columnisten leveren OM lastig onderzoek op

6 april 2017, 11.43 uur · Aangepast 6 april 2017, 12.17 uur

Mogelijk strafbare uitingen van columnisten over de islam of Zwarte Piet, leveren de discriminatie-experts van het Openbaar Ministerie soms veel werk op.

Dat zegt Theo Hofstee, de Amsterdamse hoofdofficier van justitie, vandaag in De Telegraaf. In een interview blikt hij vooruit op de rechtszaken tegen 22 verdachten die politica Sylvana Simons zouden hebben beledigd en gediscrimineerd. Die vinden volgende week woensdag en donderdag plaats in Amsterdam, hoewel geen enkele verdachte uit de stad komt.

Lees ook: Twintig mensen vervolgd voor bedreiging Sylvana Simons

'Van de meeste teksten en beelden is niet lastig vast te stellen of ze strafbaar zijn. Het gaat om verwijzingen naar huidskleur, naar Afrikaanse afkomt. Racistische en seksistiche scheldwoorden die ik hier niet ga herhalen. Het is allemaal evident beledigend en in sommige gevallen discriminerend', zegt Hofstee.

Lees ook: Sylvana Simons doet aangifte: 'Inclusief de verse haat van vandaag'

'Lastiger is als mensen aan een maatschappelijk debat meedoen, bijvoorbeeld als columnist of spreker, en iets zeggen over de islam of Zwarte Piet. Soms worden termen gebruikt, waarbij we echt moeten uitzoeken of het strafbaar is. Daar hebben wij het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie voor. De specialisten van LECD weten wanneer de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden. Maar daar zit soms lang onderzoek in. Je mag namelijk best veel zeggen in Nederland.'