Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse haven wordt testgebied voor drones die onder water kunnen: 'Over 10 jaar over de hele wereld'

10 april 2017, 19.47 uur

Vanaf nu varen er bijzonder kleine bootjes door het havengebied. Het gaat om drones, die onder water kunnen filmen. De apparaten worden ingezet voor de veiligheid. Amsterdam heeft als eerste haven in Nederland een heus testgebied geopend voor de drones.

Bij drones denken de meeste mensen waarschijnlijk aan vliegende apparaten, maar er bestaan ook drones in het water. De haven van Amsterdam vindt het de hoogste tijd om hierin te investeren. 'We zien in de hele markt drones, ook vliegende varianten. We moeten daar met de haven van Amsterdam wat mee en we moeten die testzone dus gewoon garanderen. Het is het eerste testgebied dat ingezet wordt tijdens havenoperaties en scheepvaart', zegt Jelle Paulusma van het Havenbedrijf.

AquaSmartXL 
Bedrijven die varende drones waren massaal aanwezig en staan te popelen om hun robotbootjes te testen in de Amsterdamse haven. Anita Felter van AquaSmartXL legt uit: 'Ik denk dat aquadrones heel erg belangrijk zijn voor de toekomst van wateren. Bijvoorbeeld bij inspecties, surveillance. Daarom is het heel erg goed dat bedrijven die deze robotbootjes ontwikkelen de mogelijkheid hebben deze ook te kunnen testen.'

Sneller
Hoewel het net speelgoed lijkt, kan het behoorlijk van pas komen. Paulusma: 'Bijvoorbeeld bij inspecties onder de waterleiding aan een schip of aan de kade. Dan moet je nu voorstellen dat er een bootje het water op moet en een duiker naar beneden. Dat is echt enorm intensief en met een drone ben je binnen vijf uur klaar.'

Met de opening van deze testzone zijn de plannen voor de toekomst groots. 'Over 10 jaar hebben we families van aquadrones over de hele wereld die inspecteren, meten en surveilleren', voorspelt Felter.