Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eis: werkstraf voor bedreigers Sylvana Simons

12 april 2017, 17.26 uur · Aangepast 12 april 2017, 20.49 uur

Tegen vier verdachten die vandaag terechtstonden voor het bedreigen van Sylvana Simons is zestig uur werkstraf geëist. Tegen een 37-jarige verdachte die een video gemaakt waarin het hoofd van Simons is gephotoshopt op een afbeelding van gelynchte zwarte Amerikanen, is 80 uur werkstraf geëist.

Volgens de Officier van Justitie hebben de verdachten de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. 'De vrijheid van meningsuiting vraagt ook om verantwoordelijkheden, of eigenlijk gezond verstand', zegt de Officier van Justitie. De verdachten speelden op de man en namen geen deel aan het maatschappijl debat. Volgens het OM is opruiing tot geweld en belediging bewezen.

Lees ook: Sylvana Simons vandaag zelf aanwezig bij rechtszaak tegen bedreigers

De verdachten wensten Simons onder andere een langzame, pijnlijke dood toe. 'Die strontteef moet gewoon opflikkeren uit Nederland! Ze is tegen zwartepiet dus opflikkeren met die wandelende stronthoop! Wie tegen zwartepiet is die kan flink wat scheldpartijen verwachten toch? Moet ze nu niet zielig gaan lopen doen!'

Lees ook: Sylvana Simons: 'Goed nadenken over hoe we met elkaar omgaan'

Zelf was Simons ook aanwezig in de rechtbank. Ze deed in de middag haar kant van het verhaal. Ze zei de verdachten te willen herinneren dat ze spraken over een 'echt mens.' Ze zei een 'ongekende lading racisme, seksisme en bedreigingen' over haar heen kreeg. Veel van de bedreigingen werden anoniem gedaan 'terwijl ik altijd met open vizier te werk ga', zei ze in de rechtbank. De schade die ze opliep door de bedreigingen was 'tastbaar'. Ze raakte haar inkomen kwijt en durfde wekenlang haar huis niet uit. 'Maar grootste pijn voel ik voor ons allemaal. Dat mensen denken dat ze zich op deze manier moeten uiten.'

In totaal staan er 22 verdachten voor de rechter voor het doen van discriminerende en seksistische uitingen en het uiten van bedreigingen en oproepen tot strafbare feiten. De zaak van één van de verdachten, een 15-jarige jongen, vindt achter gesloten deuren plaats omdat hij minderjarig is.