Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Ollongren: nog te vroeg voor maatregelen tegen toeristenhelikopter

10 mei 2017, 15.57 uur · Aangepast 10 mei 2017, 21.46 uur · Foto: Twitter: @DePolitieheli

Wethouder Ollongren vindt het nog te vroeg om maatregelen te nemen tegen de helikopter die sinds kort toeristenvluchten maakt boven de stad. 'Ik vind het niet in dezelfde categorie vallen als de bierfiets', zei de wethouder vanmiddag na kritische vragen van de PvdA.

Het bedrijf HeliAMS biedt sinds kort elke zaterdag rondvluchten aan van twintig minuten over het centrum. Daar betalen geïnteresseerden 299 euro per persoon voor. Volgens de aanbieder zijn de honderden kilometers aan grachten en 1500 bruggen een 'trip of a lifetime'.

PvdA-raadslid Boutkan noemt de toeristenhelikopter 'een nieuw dieptepunt in de druktediscussie', en hoopt dat de gemeente iets kan doen tegen deze vluchten. Maar daar vindt wethouder Ollongren het nog te vroeg voor. 

Lees ook: PvdA schrikt van toeristische helikoptervluchten boven de stad

'Laten we eerst de feiten goed onderzoeken', zei de wethouder vanmiddag in de gemeenteraad. 'Het luchtruim is in principe openbare ruimte, helikopters moeten zich melden bij de Luchtverkeersleiding.' Een nieuw dieptepunt in de druktediscussie vindt zij dit niet. 'Ik vind het niet in dezelfde categorie vallen als de bierfiets.' 

Wel zegde de wethouder toe om de toeristenhelikoper mee te nemen in het onderzoek naar toeristische activiteiten in de stad: 'Eerst onderzoek, daarna pas mogelijke stappen.'