Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 lanceert plan om hele buurten in een keer te verduurzamen

11 mei 2017, 16.38 uur

In plaats van een individuele investering, is het volgens D66 veel aantrekkelijker om als buurt je woning te verduurzamen. De partij komt daarom met een initiatiefvoorstel.

Een duurzaam huis, met zonnepanelen en goede isolatie, is beter voor het milieu en levert een lagere energierekening op. De investering van huiseigenaren verdient zich naar verloop van tijd terug, maar is in eerste instantie flink. 'Sommige mensen zijn dan alweer verhuisd, terwijl de drempel om in één keer veel geld te investeren hoog blijft. Met dit voorstel is dat verleden tijd en versnellen we Amsterdam als duurzame stad', stellen raadsleden Marijn Bosman en Reinier van Dantzig.

Lees ook: D66 wil meer zonnepanelen in Amsterdam

Het idee is daarom om niet huizen individueel te verduurzamen, maar meteen hele buurten te pakken. Door de grote schaal zouden beleggers (zoals pensioensfondsen) een voorinvestering kunnen doen. 'Ook wordt de lening verstrekt aan het gebouw, in plaats van aan de eigenaar van het huis op dat moment. Bewoners lopen zo geen financiële risico's als ze verhuizen', schetst D66.

Buurtaanpak
Een volgende bewoner moet de lening automatisch overnemen, maar zou daar weinig van merken omdat de afbetaling via de energierekening gaat. 'Zo merk je niets van de afbetaling in je portemonnee omdat je energierekening tegelijkertijd door de isolatie direct omlaag gaat.'

Lees ook: 'Zoncoalitie' hoopt op miljoen zonnepanelen in Amsterdam

'Hier ligt echt een kans. Als de gemeente de handschoen oppakt voor deze "buurtaanpak" worden op grote schaal huizen geïsoleerd, zonder dat Amsterdammers grote investeringen hoeven te doen', aldus fractievoorzitter Van Dantzig die op een meerderheid rekent in de raad.