Ajax houdt stand in Lyon en maakt Europese droom waar

12 mei 2017, 01.00 uur · Aangepast 21 mei 2017, 16.10 uur

Het was bloedspannend tot de laatste seconde maar Ajax heeft zich geplaatst voor de finale van de Europa League in Stockholm. In Lyon was de 3-1 nederlaag genoeg voor een finaleplek.

Het duel begon met een Franse storm, het was meteen alle hens aan dek voor Ajax. De Fransen zetten in het eerste kwartier vol druk en kregen enkele mogelijkheden: een kopballetje van topschutter Lacazette en een klutssituatie voor het doel zorgden voor onrust.

Ajax liet Lyon uitrazen om vervolgens de aanval te kiezen. Na goede kansen van Ziyech en Younes was het na een klein half uur raak. Na een combinatie met Younes kwam Dolberg oog in oog met keeper Lopes. De Deen, ijskoud als altijd, verschalkte Lopes met een listig wippertje en het zo gewenste uitdoelpunt was daar.

Een steuntje in de rug van de scheids
Het doelpunt haalde voor even alle wind uit Franse zeilen, Klaassen had zelfs nog 0-2 op de schoen. Lyon slaagde er in om zich te herpakken maar kreeg vlak voor rust hulp van de scheidsrechter. Een overtreding van De Ligt werd door Lacazette aangegrepen om als een stervende zwaan naar de grond te gaan. De spits benutte vervolgens koeltjes de penalty.

Nog geen minuut na de gelijkmaker werden de problemen nog groter voor Ajax. Knullig uitverdedigen van Viergever luidde de 2-1 van opnieuw Lacazette in. En zo was Ajax in de eerste helft grotendeels veel beter maar keek het wel tegen een achterstand aan.

Billenknijpen
In de tweede helft ontspon er zich een waar voetbalgevecht. Lyon koos vol voor de aanval. De ene na de andere aanval daalde neer op de Amsterdamse verdediging waar met name het eenmansleger Davinson Sanchez veel werk verzette.

Het regende gele kaarten over en weer, scheidsrechter Marciniak had er zes nodig om de wedstrijd in handen te houden. Een doelpunt van Ghezzal in de 81e minuut deed Ajax wankelen. Nick Viergever werd kort daarna slachtoffer van Marciniak's kaartendrang en kreeg rood.

Maar Ajax hield moedig stand en bereikte daarmee voor het eerst sinds 1996 weer een Europese finale. En wat een affiche is dat: Ajax - Manchester United