Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Amsterdamse Feyenoord-supporters: 'Ik hoop dat ik het kampioenschap van Ajax niet hoef mee te maken'

13 mei 2017, 20.12 uur · Aangepast 13 mei 2017, 20.45 uur

Feyenoord is de club van Rotterdam en Ajax de club van Amsterdam. Tocht wonen er hier in de stad supporters van de club uit de Maasstad, bij drie van hen gingen we vandaag op bezoek.

Peter Kwint, tot enkele maanden geleden gemeenteraadslid in Amsterdam voor de SP en nu Tweede Kamerlid. Jurryt van de Vooren, de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord en zanger Gerard Alderliefste. Ze hebben één grote overeenkomst met elkaar: alle drie wonen ze in Amsterdam én zijn ze supporter van Feyenoord.

'Ik ben al tientallen jaren fan van Feyenoord. Het is nooit meer overgegaan', vertelt Gerard vanuit een rode Feyenoord-eend. 'De Kuip is magisch als je daar binnenkomt. Ik ben best in wat voetbalstadions geweest, maar als het daar stond stond het er echt', vindt Peter. 'Weer of geen weer. Of ze nou eerste staan of tiende. Het stadion zit altijd vol.'

Jurryt schreef zijn scriptie over Feyenoord in de Tweede Wereldoorlog: 'Wat gebeurde er met een club uit Rotterdam tijdens de oorlog. Zijn er bijvoorbeeld leden afgevoerd? Ik heb helemaal proberen uit te zoeken wat de club heeft meegemaakt.'

Peter hoopt natuurlijk dat Feyenoord morgen kampioen wordt: 'Dat er maar in de eerste tien minuten een bal in vliegt. Dan geloof ik er heilig in dat het goed komt. Ik hoop niet dat ik het hoef mee te maken dat Ajax kampioen wordt.' Gerard voorspelt winst voor de club uit Rotterdam: 3-1.