Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Afscheiding stadsdeel Noord? 'Walgelijk voorstel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 mei 2017, 16.56 uur · Foto: Jos van Zetten

Een opmerkelijke discussie is opgelaaid in het opiniekatern van Het Parool: een eventuele afscheiding van stadsdeel Noord.

Schrijver en journalist John Jansen van Galen pleitte afgelopen weekend voor dit plan. Volgens hem heeft Noord te weinig inspraakmogelijkheden als na de volgende verkiezingen de bestuurscommissies verdwijnen. 

'Hoe kunnen wij in Noord nog invloed uitoefenen op de bestemming van de terreinen van Draka, Albemarle en Oranjewerf, op de bebouwing van Elzenhagen-Zuid of de overlast van de NDSM-werf?', schrijft Jansen van Galen.

Bewoners Noord: 'Wij zijn Amsterdammers'
Niet iedereen reageerde lovend op het idee. 'Een walgelijk voorstel', kopte een nieuw opiniestuk van briefschrijver Sjerp van Wouden. 'Noord los van Amsterdam zou afzakken tot het niveau van Almere.'

Volgens Van Wouden zal het voorstel 'menig Noordeling tot in het diepst van zijn ziel krenken. Wij zijn Amsterdammers.'

Van Wouden hekelt lokaal bestuur: 'de afschaffing van die laag met incompetente strebertjes was een zegen voor de stad en voor Noord', schrijft hij.

Het gebied aan de noordelijke oever van het IJ werd in 1921 bij Amsterdam gevoegd. De arme, kleine gemeenschappen wisten zich geen raad na een watersnoodramp die vijf jaar eerder plaatsvond.