Start van hoofdcontent

Stad

nl

Speciale software 'voorspelt' misdaden: 'Resultaat moeilijk aan te tonen'

15 mei 2017, 20.16 uur · Aangepast 15 mei 2017, 20.30 uur

Sinds kort maken alle Amsterdamse politieteams gebruik van het zogeheten predictive policing. Op basis van een analyse van nauwkeurige criminaliteitsgegevens kunnen misdaden worden voorspeld.

De politie zou zo al kunnen ingrijpen voordat een misdaad is gepleegd. Het zogenoemde Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) deelt de stad op in vakjes van 125 bij 125 meter en voert per gebied een risico-analyse uit.

'De gekleurde vakjes zijn risico's op criminele incidenten', vertelt ontwikkelaar Dick Willems. 'Dit soort kaartjes maken we eigenlijk elk weekend, automatisch. Die krijgt het basisteam dus om mee te gaan werken en om na duiding op in te zetten.'

Adressen
In CAS verzamelt de politie eigen data zoals recente misdaden en adressen van verdachten en veelplegers. Maar de politie krijgt ook gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de samenstelling van een wijk.

Het systeem voorspelt in Amsterdam ongeveer twintig procent van de diefstallen en woninginbraken en zo'n dertig tot veertig procent van de straatroven. Voor zakkenrollerij ligt dat percentage zelfs op vijftig procent.

Onduidelijk
Of er daardoor al misdaden zijn voorkomen is onduidelijk. 'Dat hoop je natuurlijk, maar dat is heel moeilijk om aan te tonen', aldus projectleider René Melchers.