Start van hoofdcontent

Stad

nl

Monniken werken vier dagen aan kunstwerk (en gooien het dan in de Amstel)

26 mei 2017, 21.30 uur · Aangepast 26 mei 2017, 21.46 uur

Zandkorrel voor zandkorrel. In het Maitreya Instituut wordt er deze dagen door Tibetaanse monniken gewerkt aan een zandmandala. Het resultaat belooft prachtig te worden, de monniken zullen het vervolgens in de Amstel gooien.

De monniken begonnen gistermiddag aan de zandmandala, een traditie binnen het Tibetaans boeddhisme. Ze werken in totaal vier dagen aan het kunstwerk. 

En dat vraagt veel geduld: 'We gebruiken een metalen trechter met daarin het zand. Door met een ander metalen pijpje op de trechter te wrijven, valt het zand er langzaam uit', vertelt Kedrup.

'Ik denk dat het heel moeilijk is als je niet getraind bent. De zijn details heel erg ingewikkeld zijn en het is fysiek ook veeleisend. Je zit dagenlang in dezelfde houding.' De monikken maken de zandmandala om geld op te halen voor hun school in Zuid-India waar zij in in ballingschap leven.

Zondagmiddag is de zandmandala af, maar echt lang genieten van het kunstwerk doen de monniken niet. 'Dan houden we een ceremonie. We deconstrueren de zandmandale en gieten het in de Amstel als een zegen.'

Tot de zondagmiddag is iedereen welkom om een kijkje te nemen in het Maitreya Instituut.