Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Rooie Ron' krijgt alsnog negen maanden cel en raakt villa kwijt

2 juni 2017, 19.35 uur

De beruchte Amsterdamse crimineel 'Rooie Ron' is alsnog zijn villa in Vinkeveen kwijt. Hij is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, wegens witwassen.

Na een jarenlang durend strafproces verwierp de rechtbank vandaag de verweren van de verdediging over verjaring, een vermeende toezegging van niet-vervolging en de (on)mogelijkheid van vervolging na fiscale inkeer.

Lees ook: 'Rooie Ron' probeert villa te heroveren

Ron de J. kocht 1995 van de opbrengst uit grootschalige handel in softdrugs een kapitale villa aan de Vinkeveense Plassen. Hij wist het huis te kopen met de aankoop van toonderaandelen van een Zwitserse vennootschap.

Het Openbaar Ministerie legde in 2007 beslag op de villa, nadat De J. de Belastingdienst had laten weten dat hij gebruik wilde maken van de 'inkeerregeling'. Dat houdt in dat iemand alsnog belasting wil betalen over vroegere verdiensten. Echter is hij die betaling nooit nagekomen.

Hij werd vervolgd voor opzettelijk witwassen van de aandelen van de Zwitserse vennootschap en van het onroerend goed in Vinkeveen. Met het afnemen van de villa wordt het vermogen dat hij verdiende met de drugshandel afgepakt.