Start van hoofdcontent

112

nl

Psycholoog: 'Grote twijfels over stoornis bij verdachte van serieverkrachting'

20 juni 2017, 16.40 uur · Aangepast 20 juni 2017, 18.55 uur

Een psycholoog die Mustafa A. onderzocht heeft grote twijfels over een eventuele stoornis bij de man. Dat zei de psycholoog van het Pieter Baan Centrum vanmiddag in de rechtbank.

'Wat ons opviel is dat hij ineens geen Nederlands meer begrijpt, terwijl dat eerder wel zo was. Hij deed alsof hij ons niet verstond, terwijl hij wel dingen voor zichzelf regelde in de cel. Hij praat dan soms ook Nederland.'

De psycholoog denkt dan ook dat een deel van het gedrag expres is ingezet, zoals het niet spreken van Nederlands. Of de man echt een stoornis heeft, valt dus nog te zeggen: 'Als wij dachten het een stoornis was, dan hadden we dat wel gezegd. Maar we hebben grote twijfels dus.'


Lees ook: Emotionele confrontatie met serieverkrachter: 'Niemand zou moeten weten hoe dit voelt'

Gruwelijk
Tegen de slachtoffers zou hij de meest gruwelijke dingen hebben gezegd maar vandaag in de rechtbank hield de 35-jarige Mustafa A. zijn lippen stijf op elkaar. Indringende slachtofferverklaringen, vragen van de rechtbank of de gruwelijke details van drie verkrachtingen: niets leek tot hem door te dringen.

Mustafa zou steeds dezelfde werkwijze gehanteerd hebben. Hij spotte zijn slachtoffers 's nachts tijdens het uitgaan in de binnenstad. Als ze naar huis fietsten, dan fietste hij achter hen aan om ze uiteindelijk met bruut geweld te verkrachten. Dat gebeurde tussen 28 en 31 januari vorig jaar.