Start van hoofdcontent

112

nl

Trend zet door: deze week weer twee opticiens beroofd van dure brillen

2 juli 2017, 18.04 uur

Brillenzaken in de stad zijn de afgelopen tijd regelmatig het doelwit van ramkrakers, overvallers en inbrekers. Vannacht was het raak bij een winkel in Noord, eerder deze week was de zaak van Wilfried van Hulten in Slotervaart het slachtoffer.

Ook de politie signaleert de trend : in november en december waren brillenwinkels in Nieuw-West en Amstelveen het slachtoffer van krakers. Een zaak in Diemen werd zelfs twee keer in een maand tijd overvallen. 

En Van Hulten en zijn collega's merken dat dieven het vooral op de exclusie merken gemunt hebben. 'Als optometristen hebben we een klein clubje, we hebben veel contact met elkaar. En wat je nu veel ziet is dat de bekende en duurdere merken, zoals Ray-Ban en Tom Ford, daar wordt heel veel naar gekeken.'

Lees ook: Merkbrillen gestolen bij ramkraak Pearle in Noord

Het wrange voor Van Hulten was dat hij 's nachts vanuit zijn bed kon meekijken hoe zijn zaak leeggehaald werd. Hij kreeg een alarm op zijn iPad. 'De schade ligt tussen 25.000 en 30.000 euro. En nu is er pas het besef wat er eigenlijk gebeurd is.' En eigenlijk dacht hij zijn zaakjes wat betreft de beveiliging goed voor elkaar te hebben. 

'Het pand is heel goed beveiligd. We hebben kogelwerendglas en klasse-A beveiliging, dus tja. Hoe ver moet je gaan? En dan wordt er alsnog ingebroken.' Voor de kraak van vannacht in Noord is één verdachte aangehouden, de daders van roof in Van Hultens winkel zijn nog voortvluchtig.

Lees ook: Opticiens vaker doelwit criminelen: 'Het is een trend aan het worden'