Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moegestreden directeur NDSM-werf opgestapt: 'Waarde is niet alleen maar geld'

21 juli 2017, 21.50 uur · Aangepast 22 juli 2017, 17.51 uur

Kim Tuin stapt op als directeur van Stichting NDSM-werf. Ze kan zich niet langer vinden in de plannen die de gemeente heeft met het gebied.

Tuin is uitgeput door de tweestrijd tussen enerzijds cultuur (haar belang) en anderzijds commercie, oftewel woningbouw (een wens van de gemeente). Ze begon twee jaar geleden 'vol goede moed' aan haar werk bij Stichting NDSM-werf. Dat ze nu haar taak neerlegt, noemt ze 'heel zuur'.

Lees ook: Studentencontainers NDSM-werf ontruimd na brand

'Aan de ene kant zijn hier veel mensen voor wie cultuur heel belangrijk is. Aan de andere kant merk je dat de crisis voorbij is. Er wordt weer gebouwd. En dan merk je dat cultuur wordt gezien als een tijdelijke invulling van de ruimte'.

Maatschappelijk-culturele betekenis
Tuin denkt dat de gemeente daarmee een fout begaat. 'Want waarde is niet alleen maar geld. Het gebied heeft ook een maatschappelijk-culturele betekenis'. 

Ze waarschuwt dat Amsterdammers de NDSM-werf niet vanzelfsprekend moeten vinden. 'De plek zoals die nu is, staat enorm onder druk', zegt ze. 'Als je als toerist een keer per jaar naar Amsterdam komt, zou de NDSM-werf er iedere keer anders uit moeten zien', vindt Tuin. 'Als het volgebouwd wordt, wordt het permanent. Dat is iets waar ik veel moeite mee heb'.

Er liggen plannen voor 2400 nieuwe woningen op de NDSM-werf.