Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan kiest ook voor beelden Nouri tijdens Zomergasten

25 juli 2017, 19.42 uur · Aangepast 25 juli 2017, 19.58 uur

Veel Amsterdammers kijken er naar uit, de aflevering van het VPRO-programma Zomergasten met Eberhard van der Laan zondagavond. Ruim drie uur lang kijkt de burgemeester samen met presentatrice Janine Abbring aan de hand van tv-fragmenten terug op zijn leven.

‘Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven’, zei Van der Laan eerder al over zijn aankomende optreden. Begin dit jaar maakte Van der Laan in een brief aan Amsterdammers bekend ernstig ziek te zijn. Hij heeft uitgezaaide longkanker. Daar wordt hij op dit moment nog steeds voor behandeld. 

Lees ook: Zomergasten met Van der Laan op groot scherm in Q-Factory 

Veel Amsterdamse fragmenten
Hij laat onder meer fragmenten zien van de film Mississippi Burning, de documentaire De Stakende Stad over de Februaristaking en een portret over de Amsterdamse politicus Jan Schaefer. Maar ook Ajax-speler Abdelhak Nouri komt langs in de uitzending. 

Lees ook: Ook Van der Laan geschokt over lot Nouri: 'Een leuk gassie, die open en aardig was'

Op zaterdag 8 juli zakte de middenvelder tijdens de wedstrijd Bremen - Ajax in elkaar met hartritmestoornissen. Enkele dagen later werd bekend dat het incident ernstige en blijvende hersenschade heeft veroorzaakt. 'Niet alleen een weergaloos talent maar ook een heel leuk ventje. Ik weet niet of u de vlog van zijn broer heeft gezien?', zei Van der Laan nog in AT5's Gesprek met de Burgemeester.

'Als hij terugkomt na zijn debuut bij Ajax, hoe hij dan door zijn vriendjes begroet wordt en daar gezellig mee is en dan naar binnen gaat en zegt: jongens, let even op de buren. Idealer kan je het niet hebben, dat iemand zoveel verantwoordelijkheid neemt.'