Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Handrem' op deelfietsen geen verrassing voor oprichter Flick Bike

1 augustus 2017, 21.17 uur · Aangepast 2 augustus 2017, 00.54 uur

De maatregel van de gemeente om na de zomer deelfietsen in de openbare ruimte te verwijderen komt niet als een verrassing voor Flick Bike, een van de deelfietsbedrijven. Oprichter Vikenti Kumanikin juicht de maatregel zelfs toe.

'We zijn erg blij met het besluit van de gemeente. Jammer dat het zo negatief wordt opgepakt door de gemeente. Maar ze moeten wel nu. Er zijn zoveel partijen die hun fietsen in grote aantallen dumpen in de stad. De handrem moest even worden aangetrokken', zegt Kumanikin. Hij is er van overtuigd dat de stad met goede regels zal komen en vreest daarom ook niet voor het voortbestaan van zijn bedrijf. 

Lees ook: Plots einde aan deelfietsen: gemeente verwijdert alle rijwielen in openbare ruimte

'Wij hebben al vanaf februari 2017 contact met de gemeente over het concept. Maar er zijn geen regels en die komen er niet snel genoeg vanuit de gemeente.' De Flick Bike-oprichter denkt dat de gemeente tot de rigoureuze maatregel kwam omdat veel bedrijven ook weinig zelfreguliering hebben. 

Lees ook: Regels ontbreken voor deelfietsbedrijven: 'Het is het Wilde Westen'

Een woordvoerder van het stadsbestuur laat weten dat het 'een standpunt wil innemen' met dit besluit. Wel gaat het om een tijdelijke maatregel. Uiteindelijk doel is minder fietsen in de stad en meer fietsen die daadwerkelijk worden gebruikt. 'We moesten nu een grens aangeven.'

Vanaf september of oktober krijgen stadsdelen vanuit de centrale stad de mogelijkheid om de deelfietsen weg te knippen. 'We gaan dan afwachten hoe streng de handhaving zal zijn', zegt Kumanikin. Volgens hem zal het concept zelf zeker overeind blijven. Alleen voor de manier waarop moeten regels worden gemaakt.