Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Raamexploitanten kunnen signalen mensenhandel lang niet altijd herkennen'

3 augustus 2017, 17.11 uur · Aangepast 3 augustus 2017, 20.14 uur

Het is een belangrijke peiler onder het prostitutiebeleid van de gemeente, de intakegespekken met sekswerkers die aan de slag willen. Een rechter heeft gisteren in een uitspraak gehakt gemaakt van de 'interviews'.

Raamexploitanten moeten sinds drie jaar een intakegesprek voeren met sekswerkers die een kamer willen huren. Uit dit gesprek van een uur zou duidelijk moeten worden of er sprake is van vrijwillige prostitutie of bijvoorbeeld van mensenhandel. 

De vergunning kon worden ingetrokken als later bleek dat er tóch sprake was van dwang of andere wantoestanden. Exploitanten en sekswerkers vonden deze regels te streng, stapten naar de rechter en ze kregen gelijk. 'We hebben altijd gezegd dat de vragen die gesteld worden, inbreuk maken op de privacy van de sekswerker', zegt Esther Meppelink van escortbedrijf Women of the World.

'Bovendien moet alles wat ze zeggen vastgelegd worden en ter inzage beschikbaar moet zijn voor de gemeente.'

Lees ook: 'Wat er nu gebeurt met prostituees, dat is echt té erg'

Exploitanten zijn niet getraind
'Het is zeer moeilijk, ook voor professionals om mensenhandel te herkennen', aldus de rechtbank. 'Soms blijkt slachtofferschap pas nadat de sekswerker is gaan werken. Exploitanten zijn niet getraind in het herkennen van signalen en niet getraind in goede ondervragingstechnieken.'

In de uitspraak zegt de rechtbank dat het 'licht opmerkelijk' is dat sekswerkers 'juist exploitanten moeten voorzien van persoonlijke informatie'. De positie van prostituees ten opzichte van de raamexploitanten zou daarmee juist verzwakken.

Agenten weten soms meer in vijf minuten dan u en ik
Met de uitspraak geeft de rechter gehoor aan de twijfels die meteen in 2013 al rezen bij het plan. 'Een raam-exploitant is niet iemand die iemand in nood kan helpen of dat kan signaleren', zei Mariska Majoor destijds. Burgemeester Van der Laan begreep deze kanttekening maar wuifde hem ook grotendeels weg: 'Ik ken verschillende politiemensen en handhavers die binnen vijf minuten honderd keer meer weten dan u en ik.'

'Wij vermoeden dat de de gemeente met deze regels er juist voor gezorgd heeft dat dames het illegale circuit zijn ingegaan', zegt Meppelink. Een woordvoerder van de gemeente zegt de uitspraak nog te bestuderen en wil tot die tijd niet reageren. 

Lees ook: Rechter haalt prostitutiebeleid gemeente onderuit

Martin Damen