Start van hoofdcontent

Stad

nl

New York Pizza blijft bij standpunt en gaat in hoger beroep: 'Pizza is géén fastfood'

4 augustus 2017, 13.23 uur · Aangepast 4 augustus 2017, 13.44 uur · Foto: Google Maps

New York Pizza zegt verbaasd te zijn over de uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Die weigerde de fastfoodketen een vergunning voor een nieuw restaurant aan de Ferdinand Bolstraat. New York Pizza gaat in hoger beroep.

Twee criteria waren woensdag doorslaggevend bij het weigeren van de vergunningsaanvraag van New York Pizza: de beperkte bereidingstijd van de gerechten en de geringe tijd die gasten binnen doorbrengen. 'Op basis van die criteria zou een groot gedeelte van de restaurants in gevaar komen', zegt Alice Theunissen, directeur operations & development. Ze doelt daarmee bijvoorbeeld op pannenkoekenrestaurants en sushiketens in de buurt.

'Ik denk dat wij beoordeeld moeten worden op het plan dat wij hebben ingediend voor die locatie, niet op ons imago. We willen daar een restaurant openen dat vele malen groter is dan onze andere locaties, met een aanzienlijk aantal zitplaatsen. Er komt tafelserivce, een andere aankleding en een andere menukaart'.

200.000 euro
Het hoger beroep dient begin volgende maand, een precieze datum staat nog niet vast. Er is enige haast bij. New York Pizza had het restaurant al een jaar geleden willen openen, zegt Theunissen. 'Er staat een ondernemer te popelen om hier aan te slag te gaan'. Wie dat is, wil Theunissen niet zeggen. Wel dat New York Pizza al 200.000 euro heeft uitgegeven aan huur, juridische kosten en administratieve rompslomp.

Lees ook: Rechter: New York Pizza is wel fastfood; vergunning terecht geweigerd

In het beoogde pand zijn volgens het bestemmingsplan van de gemeente meerdere horecatypen toegestaan, maar fastfood werd specifiek uitgesloten. De rechtbank oordeelde dat op New York Pizza de fastfood-definitie van toepassing is. Daarvoor deed het een beroep op de Dikke Van Dale.

De definitie van fastfood: voedsel waarvoor geen of weinig bereidingstijd nodig is, zoals snacks, opwarmgerechten enz. = gemaksvoedsel.

De definitie van restaurant: publieke gelegenheid waar men koude en warme maaltijden (en daarbij dranken) kan gebruiken en waar personeel aan tafel bedient (als zelfstandig complex, of als onderdeel van een groter complex). Ook als tweede lid in samenstellingen als de volgende, waarin het eerste lid een specialiteit noemt: fastfoodrestaurant (…).