Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Discussie binnen Marechaussee over acties Schiphol'

8 augustus 2017, 09.50 uur

Er zou verdeeldheid zijn over de stiptheidsacties die de defensievakbonden hebben georganiseerd voor de Marechaussee. De actiebereidheid zou lang niet zo groot zijn als de vakbonden doen geloven. Eventuele acties op Schiphol zouden tot verhitte discussies binnen de Marechaussee hebben geleid.

Dit schrijft De Telegraaf. De bonden communiceren naar de media dat er een 'grote actiebereidheid' zou zijn bij het personeel van de grensbewaking. Vorige week waren er stiptheidsacties op de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam, waarbij paspoorten van reizigers naar een land buiten het Schengengebied extra gecontroleerd werden. In praktijk leidde dit niet tot veel oponthoud, omdat er vanaf die luchthavens vooral vluchten vertrekken naar Schengenlanden.

Een stiptheidsactie op Schiphol zou grotere gevolgen kunnen hebben voor reizigers. Binnen de Marechaussee is ook niet iedereen eensgezind over dit soort acties. 'Het is niet "de" Marechaussee die actie voert. Dit zijn individuen die worden aangestuurd door de bonden', zegt Kees de Witte van de Brigade Grensbewaking Schiphol. 

De bonden zijn niet onder de indruk van de kritiek. 'De (sub)top van defensie is "not amused" over de acties van het defensiepersoneel. Dat is precies de bedoeling. Het betreft vooral hogere officieren die in het gevlei bij de minister willen komen', zegt Anne-Marie Snels, voorzzitter AFMP (Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel).