Fietsverhuurder MacBike hoopt op strengere regels voor fietsverhuur

Als het aan de Amsterdamse fietsverhuurder MacBike ligt komen er strengere regels voor de verhuur van fietsen in de stad.

In gesprek met NU.nl spreekt MacBike-directeur Bas Oosterhout zich uit tegen de wildgroei aan fietsverhuurders in de stad. 'Iedereen in Amsterdam heeft verzonnen dat hij of zij fietsen moet verhuren. Snackbars, coffeeshops, groentewinkels, hotels, noem maar op. Iedereen verhuurt fietsen.'

En veel van die huurfietsen eindigen op straat. Zoals de vele 'deelfietsen' die de afgelopen maanden plots in het straatbeeld opdoken en waar de gemeente binnenkort op kan gaan handhaven. Maar ook bijvoorbeeld hotels die fietsen verhuren stallen deze meestal op de stoep. Samen met enkele collega-verhuurders pleit Oosterhout nu voor regulering. 'Als je fietsen verhuurt, moet je ze inpandig stallen', meent Oosterhout.

Lees ook: Fietsverhuurders woedend over deelfietsen: 'Oneerlijke concurrentie'

Omzetverlies
Wat voor nadelig effect de toegenomen concurrentie precies heeft voor MacBike zelf kan Oosterhout niet zeggen. Maar hij ziet dat er momenteel 'minstens tien procent' minder fietsen worden verhuurd. Terwijl het aantal toeristen alleen maar toeneemt. Maatregelen sluit hij dan ook niet uit, hoewel er tot nu toe nog geen ontslagen zijn gevallen. 'Maar het zit er wel in', stelt Oosterhout.