Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66-raadslid wil maaltijdbezorgers terug in de schoolbanken om verkeersveiligheid

24 augustus 2017, 19.33 uur · Aangepast 24 augustus 2017, 19.50 uur

Nu het aantal maaltijdbezorgers toeneemt, valt ook hun (soms belabberde) rijgedrag op. D66-raadslid Jan-Bert Vroege wil jongens en meisjes die het niet zo nauw nemen met verkeersregels aanpakken door een bijscholing in verkeersveiligheid aan te bieden.

Dat schrijft het raadslid op de site van D66 Amsterdam. Vroege: 'De concurrentie is vaak groot en de druk om snel te bezorgen ook. Jongeren zijn dan misschien makkelijker bereid een extra risicootje nemen op de scooter, om zo die fooi binnen te slepen.’

Of ze dat risico afleren door een cursus, is nog maar de vraag. Want je zou er van uit mogen gaan dat de wegmisbruikers op de hoogte zijn van het snelheidslimiet, of dat je niet op de stoep mag rijden.

Lees ook: Maaltijdbezorger op eerste werkdag onderuit op besneeuwde weg

Het is niet de eerste keer dat het plan word geopperd. Eerder gaf de VVD in stadsdeel Zuid aan dat maaltijdbezorgers een bron van overlast zijn. VVD-bestuuder Paul Slettenhaar wilde toen ook al het weggebruik van de koeriers al aanpakken. Volgens Slettenhaar ontstaan regelmatig levensgevaarlijke situaties omdat minder validen of mensen met rollators de pas worden afgesneden.

Ook was er de kamikaze-actie vorig jaar van een maaltijdbezorger in Oost, die de Piet Heintunnel als prima route inschatte. 

Destijds reageerde de Fietsersbond terughoudend op het initatief  van Slettenhaar: 'Dit zijn bekende klachten. Koeriers gedragen zich alsof ze de koning van het fietspad zijn', aldus directeur Saskia Kluit. Kluit stelde dat de overlast kan worden teruggedrongen door de inzet van meer bezorgfietsen en door bezorgers niet langer per bezorging, maar 'gewoon' per uur te betalen.

Lees ook: 'Registreer overlast van bezorgscooters'

Dat laatste lijkt allerminst aan de orde. Bezorgers van de koeriersdienst Deliveroo zijn tegenwoordig louter zzp'ers. De bezorger krijgt dan per bezorging in plaats van per uur betaald. 

Maar volgens Martijn Jansen van de branchevereniging van maaltijdbezorgers, verdient het plan een pluim. Hij zegt iedere vorm van extra opleiding toe te juichen. 

Of maaltijdbezorgers ook werkelijk teruggaan naar de schoolbanken, is maar de vraag. Eerst moet het college instemmen met de plannen van het raadslid.