Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eigenaresse woning in West moet huurster 16.500 euro betalen

25 augustus 2017, 22.16 uur · Aangepast 28 augustus 2017, 19.07 uur

De verhuurster van een woning in West moet haar voormalige huurster ruim 16.500 euro terugbetalen. Dat heeft de kantonrechter een week geleden bepaald.

De verhuurster had onder meer 450 euro aan kosten voor meubilering in rekening gebracht. Volgens de rechter was dat bedrag 'veel te hoog'. Op basis van een waardebepaling oordeelt de rechter nu dat een bedrag van 47,99 euro redelijk was geweest.

De totale huur die de vrouw betaalde was 1500 euro per maand. Naast de kosten voor de meubels zat daar ook nog het lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren (VVE) bij. Dat kostte 200 euro per maand. De rechter vindt dat het lidmaatschap niet doorberekend had mogen worden, omdat die kosten niet direct verbonden zijn met het gebruik van de woning.

Brief
De woning is tussen augustus 2014 en half november 2016 aan de vrouw verhuurd. Op 12 december 2016 heeft de vrouw een brief gestuurd waarin ze 16.843 euro eiste vanwege het teveel aan meubileringskosten en de onterechte bijdrage aan de VvE. Toen de verhuurster dat niet deed stapte ze naar de kantonrechter.

De verhuurster vond de prijs van 1500 euro huur marktconform en zei dat de maandelijkse kosten aan de woning zo hoog waren dat ze nauwelijks gedekt werden door dat bedrag. Ook vond ze de eis van de huurster 'in strijd met de redelijkheid en billijkheid' en stelde ze dat zij eerder had moeten klagen. 

Huurovereenkomst
De rechter ging daar dus niet in mee. 'De gestelde onredelijke financiële gevolgen als gevolg van toewijzing van de vorderingen, kunnen eiseres niet worden tegengeworpen. Het is immers de gedaagde die de huurovereenkomst op deze wijze voor eiseres ter ondertekening heeft opgesteld of aangeleverd.'