Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onzekerheid bij Antilliaanse Amsterdammers: 'Helemaal stuk van binnen'

7 september 2017, 19.46 uur · Aangepast 7 september 2017, 20.39 uur

Er heerst grote onzekerheid bij Antilliaanse Amsterdammers na orkaan Irma. Veel van hen proberen contact te zoeken met familie, vrienden of bekenden. Dat is lastig gezien de slechte communicatiemiddelen op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

Vooral Sint-Maarten is zwaar getroffen door het natuurgeweld van gisteren. Student Kyara Walker heeft veel familie op het eiland en probeert, tevergeefs, contact te krijgen. 'Ik heb nog helemaal niemand gesproken. Via via heb ik gehoord dat het oké met ze gaat.' Haar broertje, oma, tantes en ooms wonen in het zwaarst getroffen gedeelte van Sint-Maarten.

Stuk van binnen
Ook bij Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) zijn ze flink geschrokken van alle schade. 'Dramatisch, dit is niet te vatten', zegt voorzitter John Leerdam. 'Je hebt het gevoel dat in een klap alles uit je handen is gevallen.' Bij Kyara overheerst angst. 'Als je die foto's ziet, het is niet normaal. Ik ben helemaal stuk van binnen.'

Één koninkrijk
Beiden roepen de hulp in van alle Amsterdammers. 'Ze kunnen dit niet alleen, we moeten het samen doen', aldus Leerdam. 'Laten we laten zien dat we één koninkrijk zijn.' Het Rode Kruis heeft al een rekeningnummer geopend. Op giro 5125 kan geld worden gestort voor de slachtoffers. 'Samen staan we sterk', besluit Kyara.

AT5