Vier dappere verzetshelden krijgen postuum hun onderscheiding

Met gevaar voor eigen leven redden vier Amsterdamse ambtenaren het leven van honderden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanmiddag krijgen ze postuum de Yad Vashem-onderscheiding.

Hermanus Alers, Andreas Balvers, André de Kok en Boudewijn Leenheer werkten tijdens de oorlog voor de gemeentelijke basisadministratie. Door identiteitsbewijzen te vervalsen, hielden ze gedurende de oorlog veel Joden en verzetsstrijders buiten het vizier van de Duitsers.

Lees ook: Twee broers in oorlogstijd: de één verzetsheld, de ander collaborateur

Honderden Joden en verzetsstrijders hebben dankzij het werk van deze ambtenaren de oorlog kunnen overleven. Maar toen de SS achterhaalde waar het viertal mee bezig was, werden Alers, Balvers, De Kok en Leenheer afgevoerd naar Kamp Vught en in 1944 gefusilleerd.

Yad Vashem
73 jaar later krijgen de verzetshelden alsnog de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt uit handen van de Israëlische ambassadeur. Familieleden zullen de onderscheiding in ontvangst nemen. Dat gebeurt vanmiddag op het kantoor van de Basisadministratie in de Jodenbreestraat.

Lees ook: De Februaristaking, een unieke actie tegen de bezetter

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het heeft sinds 1953 over de hele wereld meer dan 26.000 mannen en vrouwen, waaronder meer dan 5.700 Nederlanders op deze wijze geëerd.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie