Ollongren niet te spreken over ontslagvergoeding topman Alliander

Wethouder Kajsa Ollongren is het niet eens over de ontslagvergoeding van anderhalf jaarsalaris die de topman van energienetwerkbedrijf Alliander meekrijgt.

Ollongren noemt de vergoeding niet passend en zal haar ongenoegen per brief duidelijk maken aan de Raad van Commissarissen.

Peter Moolengraaf krijgt ruim een half miljoen ontslagvergoeding mee. Hij leidde het nutsbedrijf sinds 2009, maar nam in maart een sabbatical van zes maanden. Eind augustus maakte Alliander bekend dat Moolengraaf had besloten om niet terug te keren.

Opzegtermijn
Vanwege een opzegtermijn van zes maanden betaalt Alliander hem 169.000 euro. Daarnaast ontvangt Moolengraaf nog een vol jaarsalaris van 348.000 euro. De ontslagvergoeding komt daarmee neer op anderhalf jaarsalaris, zo rekent de wethouder. Waarbij het bedrag ver boven de beloningsnorm van 181.000 euro ligt.

Beloningsnorm
Ingrid Thijssen, die Moolengraaf opvolgt, krijgt ook meer dan de beloningsnorm. Ollongren zal Alliander verzoeken om de beloningen in lijn te brengen met het gemeentelijke beloningsbeleid.

De gemeente Amsterdam is voor 9,2 procent aandeelhouder in Alliander.