'Naoufal F. had rol in cocaïnesmokkel door Urker viskotters'

Naoufal 'Noffel' F. zou een grote rol hebben gespeeld bij de smokkel van kilo's cocaïne. De pakken coke werden in de Noordzee gedumpt door grote containerschepen en door viskotters naar Urk gebracht.

De rol van Naoufal F. en een Amstelveense crimineel, Muhammed S., kwam in beeld nadat de politie versleutelde berichten van telefoons ontcijferde, schrijft De Telegraaf. 'We hebben een grote groep vissers die op het water kunnen aannemen en opvangen. De mensen vragen minimaal 500 stuks en dan een afhaalpercentage van 10 procent. De vissers geven elkaar een positie af waar ze elkaar treffen.' Dat stond in één van de berichten tussen F. en S. 

Lees ook: Roemruchte Naoufal F. in zwaarbeveiligde rechtbank voor aanslag Diemen

300.000 euro
Eén van de vissers, Johannes N. uit Urk, werd volgens politieverklaringen 300.000 euro geboden. Ze deden het, maar liepen in juni tegen de lamp. Nu wordt de bemanning van kotter Z181 verdacht van de smokkel van 261 kilo coke. Via een observatieteam kwam de politie de smokkelaars op het spoor. Er werd een tracker onder de auto van S. geplakt en de politie zag hem de vissers ontmoeten. 

Lees ook: Zware bewaking bij rechtbank Schiphol, Naoufal F. zelf per helikopter ingevlogen

Dertien zakken coke
Op 9 juni ging de kotter de zee op om een nieuwe lading te smokkelen. De vissersboot bleef lang achter een containerschip dobberen. Vervolgens gingen in Harlingen douaniers aan boord. Zij ontdekten dertien zakken met cocaïne. De gehele bemanning van kotter Z181 werd gearresteerd.

Urker N. durft niet te zeggen van wie hij de opdracht kreeg, schrijf De Telegraaf. Hij verklaarde doodsbang te zijn. Ook voor verliezen die de smokkelaars maakten moest iedereen opdraaien. Het verdere onderzoek loopt nog en volgend jaar begint de inhoudelijke behandeling.