Kosovo stuurt Amsterdamse film naar Oscars: 'Ik was in shock'

Unwanted, een film van Edon Rizvanolli, is door Kosovo ingezonden voor de Oscars. Edon vluchtte ooit zelf uit Kosovo en zwierf door heel Europa, hij woont nu al jaren in Amsterdam.

De film gaat over een vrouw die met haar zoon vlucht voor de Balkanoorlog. Hoofdkarakter Adriana, de vrouw die vlucht naar Amsterdam met haar zoon Alban, staat symbool voor één van de ongeveer twintigduizend vrouwen die tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië werden verkracht. 'Deze vrouwen worden niet als oorlogsslachtoffers gezien omdat ze niet gevochten hebben', vertelt Edon.

Belangrijk thema
De film snijdt dan ook een belangrijk thema aan vindt de regisseur. 'Er zit een groot taboe op en het is nog steeds een groot probleem in Kosovo.' In Kosovo zelf waren ze enthousiast over de film, ze besloten Unwanted te gebruiken als inzending voor de Oscars. 'Ik was echt heel erg blij en in shock zelfs', zegt Edon.

Tweede nominatie
Unwanted speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en is ingezonden in de categorie 'beste niet-Engelstalige film', samen met zo'n zeventig andere films. De definitieve nominaties en daarmee kanshebbers voor een Oscar worden eind januari bekend gemaakt.

Vandaag werd bekend dat de film van Rizvanolli ook genomineerd is voor de prijs van de Nederlandse Filmkritiek.