Chaotisch Ajax neemt drie punten mee terug uit Heerenveen

1 oktober 2017, 18.42 uur · Aangepast 2 oktober 2017, 19.16 uur

Ajax heeft vanmiddag met 0-4 gewonnen van Heerenveen. Een glansrol was weggelegd voor David Neres, die nog voor de rust twee doelpunten wist te maken. Maar ondanks goede cijfers was prestatie van het elftal niet overtuigend te noemen.

Heerenveen wist Ajax in de beginfase van de wedstrijd goed onder druk te zetten. Een aantal keer strandde een inzet van de Friezen op de paal. Dankzij fraaie acties van onder meer Neres, was Ajax alsnog de dominante partij. In ieder geval op het scorebord.

De wedstrijd werd in de twaalfde minuut opengebroken door Heerenveen. Een gevaarlijke kopbal ging net naast, maar bleek achteraf ook buitenspel te zijn. Ook in minuut vijftien ging het bijna fout voor de Amsterdammers. Ditmaal had de Braziliaan Neres een minder glorieuze rol.

Neres speelde de bal veel te kort terug op Onana. Odegaard kon daar bijna van profiteren. Dankzij een knappe redding van Onana bleef het 0-0.

Kantelpunt vlak voor rust
Ajax beleefde vervolgens wat betere momenten. Maar het duurde niet lang voordat Heerenveen de controle over de wedstrijd terug vond. In slechts anderhalve minuut tijd zag Onana tot twee keer toe Ajax op miraculeuze wijze ontsnappen aan een achterstand. De Friezen vonden tot twee keer toe de paal.

Tegen de verhoudingen in kwam Ajax in de 38e minuut op een voorsprong. Neres combineerde met Huntelaar. Neres wist de bal onder doelman Hansen te prikken.

Nog geen drie minuten later werd een combinatie tussen Huntelaar en Neres omgezet in een 0-2 voorsprong voor de Amsterdammers. Neres was weer trefzeker en zorgde ervoor dat Ajax met een gunstige cijfers de rust in ging.

De eerste helft van Ajax in één gifje...#heeaja pic.twitter.com/Tdn3H5Datq

— Wijnand Vossestein (@Wijnandzelf) October 1, 2017

Penalty
De wedstrijd werd beslist toen Woudenberg in de 75ste minuut een overtreding op Huntelaar maakte. Lasse Schöne schiet vanaf de stip de 0-3 binnen.

Met kunst en vliegwerk valt nog een vierde doelpunt. Het lijkt wel een flipperkast voor het doel van keeper Hansen. Maximilian Wöber, de Oostenrijker die voor het eerst in de basis speelt, weet uiteindelijk te scoren.

Ajax gaat met een ruime overwinning van het veld, maar kalm en trefzeker was de ploeg niet te noemen.

Keizer
In mineur ging Ajax op bezoek in het hoge noorden, na dramatische resultaten tegen onder meer Vitesse. Nu ook al geen Europees voetbal gespeeld wordt, snakte de ploeg van trainer Marcel Keizer een overwinning. Met de winst tegen Heerenveen komt Ajax op een zesde plek in de Eredivisie.