Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie jaar cel geëist voor mishandelen homostel achter Centraal Station

5 oktober 2017, 14.42 uur · Aangepast 5 oktober 2017, 19.17 uur · Foto: Politie

Het homo-echtpaar dat vorig jaar zwaar is mishandeld achter Centraal Station leeft nog altijd in angst. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 24-jarige verdachte van die mishandeling, M. D., in oktober 2016 als een wilde om zich heen geslagen. De officier van justitie eiste vandaag tegen hem een gevangenisstraf van drie jaar en één jaar voorwaardelijk.

De twee homo’s van in de 50 werden in de vroege ochtend van 16 oktober 2016 ernstig toegetakeld op de De Ruijterkade na een uit de hand gelopen discussie op de pont. Ze werden volgens het OM op hun scooter klemgereden door één van de scooters van de daders en vielen om. Eén van hen werd tegen de grond geslagen en meerdere keren in het gezicht getrapt. 

'Zomaar uit het niets eigenlijk'
'Meteen werd je aan alle kanten in elkaar getrapt. Zomaar uit het niets eigenlijk. Na de eerste schop, klap, was gelijk m’n lampje uit. M'n partner lag op de grond. Die kreeg een knietje en schoppen en een paar klappen tegen zijn gezicht', vertelde één van de slachtoffers eerder in het programma Opsporing Verzocht.

Het stel probeert een jaar na de mishandeling het leven weer op te pakken, maar dat is moeilijk. De glans is er vanaf, vertelt een medewerker van Slachtofferhulp namens hen. Eén van hen is nog steeds vergeetachtig, een mogelijk gevolg van het hersenletsel dat hij heeft opgelopen. Hij is erg somber en angstig.

Lees ook: Mishandeld homo-echtpaar doet verhaal

Homogeweld?
Het was de daders niet om hun geaardheid te doen, is het idee van de slachtoffers. Een getuige op de pont hoorde wel meerdere keren het woord 'homo' en omschreven de sfeer als gespannen. Volgens de officier van justitie kan niet worden vastgesteld dat de geaardheid de aanleiding van de mishandeling is geweest.

De andere twee verdachten van de mishandeling stonden vandaag niet voor de rechter. Eén van hen moet binnenkort op een zitting verschijnen. Of de derde verdachte vervolgd gaat worden, is nog niet duidelijk.

'Ik was er niet bij' 
Verdachte M.D. wordt verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling op 16 oktober vorig jaar. Daarnaast wordt hij verdacht van een tweede mishandeling, tijdens een nachtelijke vechtpartij in januari dit jaar. Hij zou in de Warmoesstraat één of meer onbekende slachtoffers hebben gestompt en getrapt. De strafeis van het OM slaat op die beide verdenkingen.

D. koos ervoor niet bij zijn zitting aanwezig te zijn, maar de rechter gaf vanochtend toch opdracht hem op te halen uit de gevangenis op Schiphol, waar hij in voorarrest zit. De rechter wilde hem in levende lijve zien, om hem goed te kunnen vergelijken met de daders op de camerabeelden. De slachtoffers waren niet aanwezig.

De verdachte, in net overhemd gekleed, ontkende dat hij het homostel heeft mishandeld. Hij gaf rustig en duidelijk antwoord op de vragen van de rechter. 'Ik was er niet bij.' Of zijn scooter erbij betrokken was, wist hij niet. Hij wist wel dat hij die had uitgeleend. 

De telefoon van de verdachte werd die nacht in oktober gesignaleerd op de Nieuwmarkt, in Noord en later op de Vijzelstraat. Zelf kan hij zich niet meer herinneren wat hij toen aan het doen was, zei hij vandaag. Ook herkende hij zichzelf niet op de camerabeelden van de vechtpartij en de pont.

Top600
M. D. is al eerder veroordeeld, onder meer voor een diefstal en een drugsdelict. Ook staat hij op de lijst van de Top600 van jonge, gewelddadige Amsterdamse veelplegers.

De straf voor de diefstal heeft hij al uitgezeten, maar er werd destijds ook een voorwaardelijk celstraf van twee maanden opgelegd. Als D. wordt veroordeeld, worden die maanden bij zijn straf opgeteld.